Νέα

Ομιλία του κου Καψιάνη Νικόλαου ως Τεχνικού Συμβούλου, στην Ετήσια Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος

10/03/2018

«Καλημέρα σε όλους!

Μέχρι προχθές αλλιώς σχεδίαζα την ομιλία μου για σήμερα, αλλά μόλις την Παρασκευή εισήχθη στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τα πρατήρια. Ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε να έχει γίνει νόμος πριν τις 10 Δεκέμβρη 2017.

Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για το νομοσχέδιο αυτό.

  • Ο νέος νόμος πέραν της σημαντικής του καθυστέρησης, δυστυχώς δεν φαίνεται να πιστώνει την καθυστέρηση αυτή στον πρατηριούχο. Ιδιαίτερα για τα πρατήρια κάτω από κτίρια οι προθεσμίες που ορίζει, εμπειρικά θεωρώ πως θα είναι αν όχι αδύνατο, εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν.
  • Ο νόμος δίνει παράταση στα πρατήρια κοντά σε απαγορευμένες χρήσεις και τη δυνατότητα παραμονής τους υπό προϋποθέσεις
  • Επίσης, προσπαθεί να αντιμετωπίσει ευνοϊκά τα μικρά πρατήρια που βρίσκονται κάτω από κτίρια ή κοντά σε απαγορευμένες χρήσεις. Οι διατυπώσεις του όμως ίσως εξανεμίσουν την προσπάθεια αυτή.
  • Και ο νόμος αυτός δεν διευκρινίζει αν και πότε πρέπει να προσαρμοστεί ένα απλό πρατήριο στις απαιτήσεις του Ν. 4439/2016 (διπλά καπέλα - αντιεκρηκτικότητες κλπ).
  • Στο νόμο επίσης προσπαθεί να αυστηροποιηθεί η χρονική αντιμετώπιση των φακέλων από τους υπαλλήλους.
  • Με το νόμο καταργούνται προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ένα πρατήριο και ένα μικτό πρατήριο μπορούσε να περιορίζει τις απαγορευτικές αποστάσεις του.
  • Επίσης παγώνουν για ένα διάστημα οι προσθήκες υγραερίου σε πολλές περιπτώσεις, ενώ περιέργως τίθενται με κακές διατυπώσεις απαγορεύσεις στην προσθήκη υγραερίου σε πρατήρια κάτω από επιτρεπόμενες χρήσεις.
  • Δυστυχώς όπως και ο προηγούμενος έτσι και ο νέος νόμος διατηρεί διατυπώσεις γενικές και σε πολλά σημεία δυσερμήνευτες.

Πιο αναλυτικά:

Όπως προανέφερα το σχέδιο νόμου παρατείνει ασφυκτικά την ζωή των κάτωθι κτιρίων και συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Ιούνη 2018.

Αν κάποιος αναλογιστεί πως ο νόμος θα γίνει ΦΕΚ περί το τέλος του Μάρτη, ακολούθως θα πρέπει να μελετηθεί ένα πρατήριο, να συσταθεί και να κατατεθεί ο φάκελος, να αξιολογηθεί η κατάθεση, να εγκριθεί από την υπηρεσία, να υλοποιηθούν τα έργα (τα οποία παραμένουν υψηλότατου κόστους) να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και πιστοποιήσεις στο πρατήριο, να εκδοθούν οι απαραίτητες βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά και ακολούθως να κατατεθεί φάκελος για να εκδοθεί άδεια, πολύ φοβάμαι πως ο απομένον χρόνος είναι έως ανέφικτος για την προσαρμογή και αδειοδότηση των πρατηρίων αυτών.

Δυστυχώς το Υπουργείο για ακόμα μια φορά δεν μας άκουσε καθώς χωρίς κανένα κόστος θα μπορούσε να εξομοιώσει την προθεσμία των κάτωθι κτιρίων με αυτή των πρατηρίων και να δώσει ένα τουλάχιστο έτος προθεσμία.

 

Ο νόμος παρατείνει την ζωή των πρατηρίων κοντά σε απαγορευτικές χρήσεις μέχρι τις 10 Δεκέμβρη 2018.

Σε αυτό το διάστημα δίνει τη δυνατότητα στους πρατηριούχους αυτούς να εγκρίνουν και να υλοποιήσουν τα μέτρα κάτωθι κτιρίων προκειμένου να παραμείνουν οριστικά.

Τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν τα πρατήρια αυτά είναι τα μέτρα που περιγράφονταν και στον προηγούμενο νόμο, δηλαδή (stage1, stage2, ανιχνευτές εκρηκτικών μιγμάτων σε δεξαμενές, αντλίες και σε χώρο πρατηρίου, αντικατάσταση εξοπλισμού με κατάλληλα πιστοποιημένο, πιστοποιήσεις, έλεγχοι κλπ)

Το σχέδιο νόμου προσπαθεί θεωρητικά να ευνοήσει πρατήρια με μικρό χώρο και ενδεχομένως και τα πεζοδρομιακά εφόσον αυτά βρίσκονται κάτω από κτίρια ή κοντά σε απαγορευτικές χρήσεις.

Έτσι αντικαθιστά ένα εδάφιο του προηγούμενου νόμου, με μια διατύπωση η οποία μάλλον παραμένει θολή.

Αν διαβάσουμε το νόμο όπως θα προκύψει μετά την αντικατάσταση του εδαφίου, θα αναφέρει κάπως ήξεις- αφίξεις για τα κάτωθι κτιρίων και για τα κοντά σε απαγορευτικές χρήσεις πως και συγκεκριμένα αρχικά θα αναφέριε πως:

Και οι αντιεκρηκτικές περιοχές θα πρέπει να περιορίζονται εντός του οικοπέδου ή γηπέδου του πρατηρίου ή του σταθμού.

Και παρακάτω και χωρίς να αναιρεί το προηγούμενο  θα αναφέρει πως :

Για τα νέα πρατήρια ή για τα πρατήρια που ανακατασκευάζονται οι αντιεκρηκτικές ζώνες υποχρεωτικά περιορίζονται εντός του οικοπέδου του πρατηρίου και πως για τα λοιπά πρατήρια οι αντιεκρηκτικές ζώνες εφαρμόζονται μόνο για τις περιοχές που εκτείνονται εντός του πρατηρίου.

 

Το σχέδιο νόμου εξακολουθητικά δεν ξεκαθαρίζει πότε ένα απλό πρατήριο θα πρέπει να προσαρμοστεί στον προηγούμενο νόμο εφαρμόζοντας διπλά καπέλα, φλογοπαγίδες, εκρηκτικότητες κλπ. Το προφανές αποτέλεσμα θα είναι οι πρατηριούχοι να είναι «εκτεθειμένοι» στη διάθεση ερμηνείας του παλαιού νόμου από το κάθε Συγκοινωνιών.

 

Η αυστηροποίηση της χρονικής αντιμετώπισης των θεμάτων από τους υπαλλήλους την προηγούμενη φορά έφερε απλά την καθυστέρηση στην εξέταση των φακέλων, καθώς οι υπηρεσίες για να προλάβουν τις επίσημες προθεσμίες συχνά κατέγραφαν αρνητικά έγγραφα μερικές φορές και κατόπιν προθεσμίας, αλλά με επίσημες προγενέστερες ημερομηνίες. Δεν είμαι σίγουρος πως και ο νέος νόμος θα βοηθήσει τις υπηρεσίες να κάνουν πιο γρήγορα και πιο σωστά τη δουλειά τους.

Το σχέδιο νόμου καταργεί κάθε προηγούμενη διάταξη που αφορούσε σε πρατήρια και σε μικτά πρατήρια που είχαν αδειοδοτηθεί κοντά σε απαγορευμένες χρήσεις με τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Δυστυχώς μάλιστα δεν προβλέπεται τί θα συμβεί με όσα πρατήρια έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και έχουν ήδη λάβει μέτρα τα οποία πλέον μεταβάλλονται. Και πολύ φοβάμαι πως θα καταλήξουν και οι πρατηριούχοι αυτοί να ξανααδειοδοτούνται και να ξανατροποποιούν τις εγκαταστάσεις τους.

Ο νόμος βάζει τουλάχιστο για δύο μήνες πάγο  (εντός του διαστήματος αυτού θεωρητικά θα ψηφιστεί υπουργική απόφαση) στην προσθήκη υγραερίου κοντά σε απαγορευμένες για το γκάζι χρήσεις.

Επίσης, πρατήρια κάτω από επιτρεπόμενες χρήσεις, περιέργως δεν επιτρέπεται εφεξής να τοποθετούν γκάζι.

 

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως το Υπουργείο για ακόμα μία φορά δεν άκουσε τη φωνή των πρατηριούχων και των συλλογικών οργάνων τους. Δεν έδωσε ικανοποιητική παράταση, δεν ξεκαθάρισε πολλά θέματα, ενώ με το νέο νόμο βλέπω πως θα μπούμε σε μια νέα περίοδο συζητήσεων.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, φοβάμαι πως υπήρξε η φωνή μας.

Έτσι όπως ο Ν. 4439/2016 εφαρμόστηκε με ποικίλους τρόπους από τα κατά τόπους συγκοινωνιών και όπως δεν ακολουθήθηκε ενιαία γραμμή, ακόμα και στις διευθύνσεις συγκοινωνιών που βρίσκονται στις ίδιες περιφέρειες και αν και αυτό το γνωρίσαμε στο Υπουργείο και ζητήσαμε με το νέο νόμο να λυθούν αυτές οι παρανοήσεις αυτό δεν έγινε.

Με τελευταία επιστολή μας τον πρόσφατο Φλεβάρη ζητούσαμε:

  • Ικανοποιητική παράταση (τουλάχιστον ενός έτους) για την προσαρμογή των πρατηριούχων κάτω από κτήρια από την ψήφιση του νέου νόμου. Μας έδωσαν παράταση περίπου 3ων μηνών.
  • Πρόβλεψη για παραμονή των πρατηριούχων κοντά σε μη επιτρεπόμενες χρήσεις με ικανοποιητική παράταση (τουλάχιστον ενός έτους) για την προσαρμογή τους. Μας έδωσαν παράταση περίπου 9 μηνών.
  • Χρονική κάλυψη για τους ως άνω πρατηριούχους από τις 11Δεκέμβρη 2017 και εν συνεχεία. Μας το έδωσαν
  • Καθαρό και σαφή τρόπο για την προσαρμογή όλων των πρατηριούχων στο Ν. 4439/2016. Το αίτημά μας αυτό απλά δεν το άκουσαν

 

Και έκαναν όπως αναφέρθηκα προηγουμένως και κάποιες άλλες προβλέψεις, ορμώμενοι από άγνωστα κίνητρα.

 

Κλείνω με την ελπίδα να διαψευστώ και τα πράγματα να καλυτερέψουν για όλους !